14 October, 2015
PROSENA KAŠA

Proso je još jedna u nizu zdravih bezglutenskih namirnica. Jedna je od najstarijih, ali i najzdravijih žitarica. Uzgaja se od prije 7000 godina, a porijeklo vuče iz Azije, preciznije Kine i Afrike.
Nekada je bila sirotinjska hrana, u Americi i Europi čak je služila kao stočna hrana dok se danas ova bezglutenska žitarica poznata diljem svijeta koristi za pripremu različitih jela; kao prilog, salata ili dodatak jelima, u juhama ili varivima.
Postoji u nekoliko vrsta, okruglog je oblika i kompaktnog zrna te najčešće žute boje. S obzirom na područja rasta u hladnoj klimi, prema makrobiotičkoj filozofiji je toplo za tijelo, stoga ga je najbolje jesti u kasno ljeto i jesen.
Osim što nema glutena, proso je alkalna žitarica, zbog čega je lako probavljiva, a prema nekim znanstvenicima i antikancerogena jer alkalna hrana ne uzrokuje kiselost organizma. Preporučuje se stoga osobama koje imaju crijevnih problema jer pomaže u regeneraciji crijevne flore, za probleme sa slezenom i gušteračom, ali i kod problema sa anemijom, artritisom te živčanim sustavom.
Jede se bez ljuske u kojoj se nalazi jer je ona teško probavljiva. Bogata je magnezijem i željezom, odličan je izvor proteina (u 100 g ima 10 g bjelančevina), kalcijem, fosforom, cinkom, niklom, vitaminom E i vitaminima B kompleksa.
Sve ove hranjive tvari u iz prosa mozemo unositi i u raznim jelima, ukljucujuci i prosenu kasu. Ova kasa je ukusna za dorucak, sa komadicima voca ili kao puding. Vrlo jednostavnom pripremom mozemo doci do jako pozitivnog ucinka po nase tijelo i zdravlje.
Za pripremu ove kase koristimo:
- 2 šalice prosa
- žlica grožđica
- jabuku narezana na kockice
- krušku narezana na kockice
- malu žlica meda
Staviti kuhati voće i grožđice u tri salice vode. Kada voće omekša dodaje se proso koje se prethodno opere. Nakon 5 minuta, makne s vatre i ostavi dok proso ne nabubri i „popije“ vodu. Prije posluživanja, umiješa se žličica meda.