Home / Recepti / PROSENA KAŠA
14 October, 2015

PROSENA KAŠA

Posted in : Recepti, Sjemenke, Zdrava jela on by : admin

Proso je još jedna u nizu zdravih bezglutenskih namirnica.  Jedna je od najstarijih, ali i najzdravijih žitarica. Uzgaja se od prije 7000 godina, a porijeklo vuče iz Azije, preciznije Kine i Afrike.

prosena kasa kot glavna jed

Nekada je bila sirotinjska hrana, u Americi i Europi čak je služila kao stočna hrana dok se danas ova bezglutenska žitarica poznata diljem svijeta koristi za pripremu različitih jela; kao prilog, salata ili dodatak jelima, u juhama ili varivima.

Postoji u nekoliko vrsta, okruglog je oblika i kompaktnog zrna te najčešće žute boje. S obzirom na područja rasta u hladnoj klimi, prema makrobiotičkoj filozofiji je toplo za tijelo, stoga ga je najbolje jesti u kasno ljeto i jesen.

Osim što nema glutena, proso je alkalna žitarica, zbog čega je lako probavljiva, a prema nekim znanstvenicima i antikancerogena jer alkalna hrana ne uzrokuje kiselost organizma. Preporučuje se stoga osobama koje imaju crijevnih problema jer pomaže u regeneraciji crijevne flore, za probleme sa slezenom i gušteračom, ali i kod problema sa anemijom, artritisom te živčanim sustavom.

Jede se bez ljuske u kojoj se nalazi jer je ona teško probavljiva. Bogata je magnezijem i željezom, odličan je izvor proteina (u 100 g ima 10 g bjelančevina), kalcijem, fosforom, cinkom, niklom, vitaminom E i vitaminima B kompleksa.

Seme

Sve ove hranjive tvari u iz prosa mozemo unositi i u raznim jelima, ukljucujuci i prosenu kasu. Ova kasa je ukusna za dorucak, sa komadicima voca ili kao puding. Vrlo jednostavnom pripremom mozemo doci do jako pozitivnog ucinka po nase tijelo i zdravlje.

Takole raste prosena kaša na polju

Za pripremu ove kase koristimo:

  • 2 šalice prosa
  • žlica grožđica
  • jabuku narezana na kockice
  • krušku narezana na kockice
  • malu žlica meda

Odlična je gratinirana in pečena v pečici.Lahko kot priloga ali kot glavna jed.

 

Staviti kuhati voće i grožđice u tri salice vode. Kada voće omekša dodaje se proso koje se prethodno opere. Nakon 5 minuta, makne s vatre i ostavi dok proso ne nabubri i „popije“ vodu. Prije posluživanja, umiješa se žličica meda.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress website enhanced by true google 404