Home / Sjemenke / Koštice marelice
15 October, 2015

Koštice marelice

Posted in : Sjemenke, Zdrava jela on by : admin

Koštice marelice vrlo su hranjive jer sadrže velike količine esencijalnih masnoća i aminokiselina i mnoštvo minerala i vitamina.

Marelice na drvu

No, koštice marelice su najpoznatije zato što sadrže veliku količinu vitamina B17, poznatog još pod imenom leatril.

Razna istraživanja su pokazala kako razna izolirana plemena koja konzumiraju hranu bogatu vitaminom B17 nikada ne obolijevaju od raka.

Da bi se mogle konzumirati, koštice marelice potrebno je ostaviti na suncu 2 do 3 dana da se potpuno osuše. Nakon toga ih se može polomiti, a u sredini se nalazi mesnata jezgra slična bademu koja se može konzumirati. Sličnost s bademom nije samo u izgledu, već i u okusu. Naime, koštice marelice su po okusu vrlo slične bademima, uz malo gorkast okus.

Otvorene marelice i koštice u njima.

S košticama marelice treba biti umjeren. Stručnjaci savjetuju da se ne konzumira više od 10 sjemenki dnevno jer pretjererano konzumiranje vitamina B17 može biti toksično. Uz to, velika količina vitamina B17 može uzrokovati mučninu i vrtoglavicu, a poznat je i učinak na krvni tlak, odnosno snižavanje krvnog tlaka.

Marmelad od marelica

Stoga, unatoč svim pozitivnim svjedočanstvima ljudi diljem svijeta koji tu namirnicu smatraju čudotvornom jer im je pomogla u izliječenju od raka, treba biti oprezan sPosušene marelice za izvrstan dan i puno zdravlja.a doziranjem dnevne konzumacije.

U trgovinama koštice marelice se mogu naći u izvornom obliku spremne za konzumaciju, ali i u obliku ulja. Ulje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki iz koštica marelica i na taj način su sačuvana sva nutritivna i korisna svojstva koje sadrže koštice marelica. Takvo ulje se medicinski koristi u prevenciji tumora i protiv simptoma astme. Osim toga, čest je sastojak u proizvodima za njegu kose jer spriječava gubitak kose.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress website enhanced by true google 404