Home / Sjemenke / Chia sjemenke mogu se koristiti na razne načine u prehrani
19 April, 2016

Chia sjemenke mogu se koristiti na razne načine u prehrani

Posted in : Sjemenke on by : admin

Ove sjemenke nazivaju se tzv. superhranom zbog svoje visoke prehrambene vrijednosti. Tijelo opskrbljuju sa proteinima, vitaminima i mineralima te su odličan izvor vlakana.Koristili su ih još i Asteci te Maji u davnoj prošlosti te im danas ponovno raste popularnost jer se sve više ponovno prepoznaje njihova vrijednost kao superhrane koje je i više nego bogata nutrijentima. Sadrže velike količine nezasićenih masnih kiselina (u odgovarajućim omjerima omega 3 i omega 6 masnih kiselina), vitamine (A, B1 ,B2 ,B3, B6, B8, E), minerale (kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo, natrij, cink i dr.), proteine, antioksidanse i vlakna.

chia-sjemenke-1

Chia ulje

Chia ulje dobiva se hladnim tiještenjem chia sjemenki. Ulje dobiveno prešanjem chia sjemenki zadržalo je savršen omjer omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Osim kao nadopuna prehrani često koristi i u kozmetici, odnosno, za njegu osjetljive kože sklonu crvenilu i svrbeži. Također umiruje različite vrste osipa te je posebno primjenjiv kod problematične kože s prištićima jer sadrži vitamin B3 i cink.

Upotreba u prehrani

Zbog svoje nježne arome, chia sjemenke i ulje mogu se lako uklopiti u većinu recepata, ne mijenjajući okus jela koje svakodnevno pripremamo, a značajno ih nutritivno obogačujući. Ako ih redovito dodamo, na primjer, samo u deserte, zadovoljit će dnevne potrebe za vitaminima i mineralima, antioksidansima i vlaknima. Stoga je bitno istaknuti kako se chia sjemenke jako dobro slažu sa mlijekom, kokosom i medom. Ako ih pomiješate te ostavite preko noći u hladnjaku, stvoriti će se smjesa kao puding koji se lako, u posudicama, može poslužiti uz dodatak drugog sezonskog voća. Smjesa se može i izmiksati kako bi se sastojci još više proželi.

chia-sjemenke-recept

Ako više volite slana jela, pomiješajte chia sjemenke sa mlijekom, pa kada nabubri, ubacite par jaja te pecite kao omlet. Kada je gotovo, možete naribati malo sira po želji. Zbog chia sjemenki, omlet će udvostručiti svoj volumen te ćete automatski unijeti manje kalorija.

Primjena chia sjemenka u prehrani stvarno je jako široka te jednom kada se pojedinac navikne da ih koristi, postaju neizostavni dio svake kuhinje. Kada tome pridodamo njena odlična prehrambena svojstva, svatko bi je mogao barem ponekad ubaciti u svoju prehranu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress website enhanced by true google 404